110 982 namnunderskrifter för bevarandet av beteskravet för mjölkkor överlämnades till regeringen vid en manifestation på tisdagen. Samtliga sex organisationer bakom kampanjen Jagvillbeta.nu fick dessutom tillfälle att samtala med statssekreterare Dan Ericsson.

Den 17 september 2024 hölls manifestationen för att rädda den unika svenska betesrätten för mjölkkor. En ny statlig utredning vill ta bort beteskravet och regeringen ska nu fatta beslut om de ska gå vidare med ett lagförslag. 110 982 namnunderskrifter lämnades över till Dan Ericsson som är statssekreterare på Landsbygdsdepartementet. Bakom manifestationen och namninsamlingen står kampanjen Jagvillbeta.nu som är en sammanslutning av flera organisationer. Förutom Svenska Djurskyddsföreningen ingår Greenpeace, Vi Konsumenter, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och World Animal Protection Sverige.

Svenska Djurskyddsföreningens sakkunniga Linda Devine kommenterar dagen:

– Vi hade ett mycket givande möte med statssekreterare Dan Ericsson i samband med överlämningen av de över 100 000 signaturer som jagvillbeta-kampanjen samlat in. Jag kände att statssekreteraren verkligen lyssnade på våra åsikter om varför korna ska få fortsätta gå på bete.

Företrädare för de sex organisationer som står bakom Jagvillbeta-kampanjen, inför överlämnandet.

Foto: Linn Kristensen/Djurens Rätt

Manifestationen utgick från Mynttorget i Gamla stan och runt riksdagshuset.

Foto: Linda Devine/SDF

Foto stora bilden: Jana Eriksson/Greenpeace