Fiskar
Sveriges fiskfauna är internationellt sett ganska fattig. De runt 255 fiskarter som observerats i svenska vatten under historisk tid utgör knappt 1 procent av arterna i världen. Dessutom är det bara drygt 140 av dem som förekommer regelbundet.
Sötvattenfiskfaunan i Sverige omfattar 52 arter, där tolv förekommer även i marin miljö. Några arter, exempelvis hornsimpa och rödingar, levde nära iskanten vid senaste istiden och blev kvar som ishavsrelikter när isen försvann. Andra arter, exempelvis mört och löja kom in senare i avsmältningsskeendet.
Av Östersjöns fiskarter utgörs en tredjedel av marina fiskar, till exempel torsk och strömming, medan två tredjedelar är sötvattensfiskar, till exempel abborre. Några av östersjöarterna är anadroma eller katadroma. Faunan vid västkusten är präglad av faunan i östra delen av Atlanten. På västkusten finns en fast fauna av ca 110 arter där många är ovanliga.
Det förekommer en omfattande om- och inplantering av fiskar i Sverige. Exempel på fiskar som omplanteras är laxfiskar och gös. Regnbågsöring och karp är exempel på fiskarter som planterats in och numera förekommer vilt i Sverige.
Källa: Wikipedia
För mer info:
Naturhistoriska Riksmuseet
Unga Fakta
Abborre
Abborren (Perca fluviatilis) är en upp till ca 45-50 cm stor rovfisk. Vikt upp mot 4 kg och livslängd upp mot 22 år. Honorna blir äldre än hanarna. Abborrens karakteristiska färgteckning och ganska höga kropp gör den lätt att känna igen. Grundfärgen är gröngul till nästan svart med 5-9 lodräta mörka band på sidorna. Färgen kan variera från gult till grönt och i mörka vatten nästan svart. Ibland kan man se röda exemplar. Ryggfenans taggiga strålar står i förbindelse med giftkörtlar vars gift också kan leda till mindre irritationer på människohud. Abborren är framför allt en sötvattensfisk, men lever också i Östersjöns bräckvatten. Förekommer i hela Sverige utom i fjällvärlden.
Gädda
Gäddan är en vanlig fisk i Sverige. Den lever i både söt- och saltvatten och finns i stort sätt i hela Sverige, förutom i fjällen. Gäddan är lättigenkännlig, och har platt ”mun”. Den är mörkgrön på ryggen lite gulaktig på sidorna och vit under ”buken”, och har ofta vitgula fläckar på sidorna.
Gös
Gösen är en spolformig fisk med en långsträckt kropp. Buken på äldre gösar är ofta utbuktade vid analöppningen. Gösen har två ryggfenor, varav den ena är taggig. Ryggen skiftar mellan mörkgrön och brungrå. Sidorna är silverglänsande och buken vitgul. Gösens rygg- och stjärtfenor är grå med mörka fläckar. Gösen är väldigt lik abborren, fast lite längre och färglösare. Längden är vanligtvis 30-70 cm men de kan bli upp till 103 cm.
Lax
Största delen av sitt ganska korta liv lever laxen i havet. Endast när den leker och i ungdomsåren lever den i älvarna. Laxen är en lång spolformig fisk, med en kort liten ryggfena. Ibland kan den vara ganska svår att skilja ifrån havsöringen. Laxen har dock som regel större men färre gälllocksfläckar och saknar ofta helt fläckar under sidolinjen.
Mört
Mört är en sötvattens- och bräckvattenfisk tillhörande familjen karpfiskar. Mörten är en av Sveriges vanligaste sötvattensfiskar. Den finns över hela landet. Mörten lever som regel i kanten av sjön, men om vattnet är grumligt kan de också hålla sig längre ut från stranden. Vanligtvis är mörten cirka 20 cm lång, men den kan bli upp till 50 cm. Den väger oftast inte mer än ett halvkilo., men vikt upp till 1,4 kg är känd i Sverige, i Finland 2,55 kg. Mörten lever cirka 25 år.
Sik
Siken tillhör laxfiskarna men påminner om sill. Det är en långsträckt fisk med silvriga sidor, ljus buk och mörk rygg. Siken har en ganska liten mun med överbett, stjärtfenan är djupt kluven. På bakre delen av ryggen har den laxfiskarnas karaktäristiska fettfena.