Är djurparkernas arbete viktigt för att rädda utrotningshotade arter eller är de mest vinstdrivande nöjesfält? Hur mår djurparksdjuren av fångenskapen och vilka förutsättningar finns för att kunna återinföra dem i det vilda? De frågorna och många fler ställs i Djurparkskriget – en ny dokumentärserie i två delar från Vetenskapens värld, SVT.
I Djurparkskriget intervjuas forskare, aktivister och företrädare för djurparksbranschen. Är det rätt att låsa in vilda djur på det här sättet eller är det ett förlegat system? Vilken nytta gör djurparkerna för biologisk mångfald ? Vad säger de själva och vad säger kritikerna?
Vid sidan av de senaste årens alla olyckor framkommer i dokumentären att det finns stora djurskyddsproblem i parkerna, många arter har svårt att klara livet som instängd. Det finns också genetiska problem hos djurparksdjuren med bland annat inavel, vilket gör det svårt att placera ut djuren i det vilda. Vilket existensberättigande har djurparkerna då och kan man besöka djurparker med gott samvete?
– Jag tycker att man ska tänka till lite om man går på djurpark, säger Bodil Appelqvist, vetenskapsreporter på SVT som gjort dokumentären, i en intervju med Morgonstudion.
Första delen sändes måndag 15 april och finns att se på SVT play: Djurparkskriget
Del två sänds måndag 22 april i SVT2 kl 20.00