Studien visar att den viktigaste framgångsfaktorn är att ge katten så mycket val och kontroll under samspel som möjligt. Exempelvis att låta katten styra om den vill bli klappad eller inte och kontrollera var vi rör den och hur länge. Du har gjort rätt om katten håller svansen upprätt, spinner och söker kontakt.
För att förstå varför det här händer, måste vi först veta lite mer om kattens förfäder. Det är troligt att huskattens förfäder, den afrikanska vildkatten, mer betraktades som skadedjur än husdjur, medan den moderna katten ofta behandlas som uppskattade familjemedlemmar eller till och med ”bebisar”.
Denna sociala förändring i relationen mellan människa och katt tros ha inträffat för cirka 4 000 år sedan – lite senare än ”människans bästa vän” – hunden. Även om det kan verka som en tillräcklig tid för en art att helt anpassa sig till ökade sociala krav, är det troligtvis inte fallet för katten. Huskatter visar också relativt blygsam genetisk avvikelse från sina förfäder, vilket innebär att deras hjärnor antagligen fortfarande tänker som en vildkatt.
Vildkatter lever ensamma liv och investerar betydande tid och ansträngningar för att kommunicera indirekt – via visuella och kemiska meddelanden – bara för att undvika att träffa varandra. Så det är osannolikt att huskatter ärvde några sociala färdigheter alls från sina släktingar.
Människor är å andra sidan en social art – som tycker om närhet och beröring och att visa tillgivenhet. Vi dras också till spädbarn – stora ögon och panna, en liten näsa och det runda ansiktet – det är därför de flesta av oss tycker ansikten på katter är så söta. Därför är det heller inte så förvånande att vår första reaktion när vi ser en katt eller kattunge är att kela och gosa med den. Trots att det inte borde vara en överraskning att många katter tycker att den här typen av interaktion är lite överväldigande.
Även om många katter gillar att bli klappade, och i vissa sammanhang kommer att välja oss framför mat, är mänsklig interaktion något de måste lära sig att njuta av medan de är mellan två och sju veckor gamla.
När det gäller interaktion mellan människa och katt är människans egenskaper också viktiga. Våra personligheter och kön, vart på kroppen vi klappar katten och hur vi i allmänhet hanterar katten, kan alla spela en viktig roll i hur katten svarar på vår tillgivenhet.
Och medan vissa katter kanske reagerar aggressivt mot oönskad fysisk uppmärksamhet, kan andra tolerera våra sociala framsteg i utbyte mot mat och logi. Men en tolerant katt är inte nödvändigtvis en lycklig katt. Högre stressnivåer rapporteras hos katter som beskrivs av sina ägare som toleranta snarare än att de aktivt ogillar att bli klappade.
Hur man klappar en katt
Nyckeln till framgång är att fokusera på att ge katten så mycket val och kontroll under samspelet som möjligt. Exempelvis valet att visa om de vill bli klappade eller inte, och att tänka på var vi klappar dem och hur länge.
Det är också viktigt att vara uppmärksam på kattens beteende och hållning när man klappar dem, för att vara säker på att de trivs. När det gäller beröring gäller ofta ”less is more”. Detta gäller inte bara under veterinärhantering, utan också vid mer avslappnade möten med människor. Som en allmän guide kommer de flesta vänliga katter att njuta av att bli klappade på baksidan av öronen, under hakan och runt kinderna. Dessa platser är vanligtvis att föredra framför områden som magen, ryggen och basen på svansen.
Tecken på att katten trivs:
- Svansen är upprätt och den väljer att ta kontakt.
- Katten spinner och knådar dig med sina framtassar.
- Katten för svansen försiktigt från sida till sida medan de hålls i luften.
- Katten har en avslappnad hållning och ansiktsuttryck, öronen spetsade framåt.
- Katten ger dig en mild puff om du pausar medan du klappar den.
Tecken på missbehag:
- Växlar, flyttar eller vrider huvudet från dig.
- Katten är passiv, den varken spinner eller gnider sig mot dig.
- Överdriven blinkning, skakar på huvudet eller kroppen eller slickar näsan.
- Slickar sig med flera snabba korta rörelser.
- Krusad eller ryckande hud, vanligtvis längs ryggen.
- Slänger eller slår med svansen.
- Öronen platt åt sidorna eller vinklade bakåt.
- En skarp plötslig vändning av huvudet mot dig eller din hand.
- Biter eller slå bort din hand med tassen.
Huruvida katter är bra ”bebisar” eller inte är mycket diskutabelt. Många katter gillar att bli klappade, men många gör det förmodligen inte – och många tolererar det i bästa fall. Men i slutändan är det viktigt att respektera deras gränser – och vildkatten inom dem – även om det innebär att du beundrar dem på avstånd.
Källa: klicka här.