Under 2022 stoppade Tullverket 552 hundar från att komma in i Sverige. Det är 29 fler hundar än 2021. Även Rysslands invasion av Ukraina ger avtryck i årets statistik: 114 av de stoppade hundarna kom med krigsflyktingar från Ukraina.
Den ökande trenden har setts under flera år: 2019 stoppades 200 hundar av Tullverket för att 2020 stiga till 280. 2021 var siffran uppe i 523.
– Under pandemin var suget efter hund stort men trots att det nu borde ha minskat stoppar vi fortfarande oroväckande många smuggelhundar, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef på Tullverket, i ett pressmeddelande.
En positiv trend under 2022 var att färre hundar avlivades än året innan, trots att fler upptäcktes. Majoriteten av hundarna från Ukraina utan vaccinationspass sattes i hemkarantän eller fick andra begränsningar för att minska spridningen av rabies och andra sjukdomar.
Tullverkets råd till alla som funderar på att köpa en hund:
- Köp inte en valp via nätet som du gör med andra produkter. Köp från uppfödare i Sverige eller via seriösa kontakter.
- Var inte blåögd, en sjuk hund kan kosta dig tiotusentals kronor i veterinärvård.
- Det är efterfrågan som styr. Tullverket eller andra myndigheter kan inte stoppa den här illegala verksamheten om människor fortsätter att köpa smuggelhundar.
Foto: Tullverket